Zaloguj się
Blog na Matlab.pl
Forum polskich użytkowników
 
UŻYTKOWNICY GRUPY PROFIL Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ
 



Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Łączone macierze danych + wykres (separacja fragmentów)
Forum MATLAB Strona Główna-> MATLAB
Post Wysłany: 11 Styczenia 2017, Sro 12:33 pm Temat postu: Łączone macierze danych + wykres (separacja fragmentów) Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Lisabeth
Początki pisania


Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 8


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Witam,
obecnie pracuję nad pewnym projektem i napotkałam na dość duży problem natury wizualnej.

Moje dane są połączone, tzn. korzystam z dwóch plików .txt i łączę te dwa pliki w jeden wektor. Następnie robię wykres. Tu pojawia się mój problem, a mianowicie zależy mi bardzo na zrobieniu takiego separatora (pionowej kreski) na wykresie w miejscu, gdzie kończy się jeden plik, a zaczyna drugi. Czy jest to fizycznie możliwe?

Chciałabym dodać, że nie może być to sztywno ustawione dla n-tej wartości, bo plików mam wiele i zależy mi na "uniwersalnym" rozwiązaniu. Poniżej załączam fragment kodu.

Pozdrawiam

Kod:


BP1
=importdata(O1);
    
BP1=BP1';
    BP1=round(BP1);
    BP1=BP1'
;
    
BP2=importdata(O2);
    
BP2=BP2';
    BP2=round(BP2);
    BP2=BP2'
;
    
    
BP=[BP1' BP2'];
%
wykres
    figure
    plot
(BP)
    
hold off;


 

Post Wysłany: 11 Styczenia 2017, Sro 4:54 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Łazik
Może pisać książki


Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 100
Skąd: Polska


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
N możesz określić programowo, sprawdzając ilość elementów pierwszego wektora. Następnie można "dorysować" nową linię na wykresie. Skopiowałem Twój kod i dopisałem proponowane rozwiązanie. Czy o coś takiego Ci chodzi?

Kod:
BP1=importdata(O1);
    
BP1=BP1';
    BP1=round(BP1);
    BP1=BP1'
;
    
BP2=importdata(O2);
    
BP2=BP2';
    BP2=round(BP2);
    BP2=BP2'
;
    
    
BP=[BP1' BP2'];

%
wyznaczenie miejsca podziału
N
= numel(BP1) + 0.5;

%
wykres
figure
;
plot(BP);
   %
rysowanie na istniejącym wykresie:
hold on;
   %
w miejscu podziału pionowa linia na całą długość widocznego obszaru.
plot([N, N], ylim, 'k--');
   %
zablokowaie rysowania
hold off



_________________
cody/players/4345310
 

Post Wysłany: 11 Styczenia 2017, Sro 5:39 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Lisabeth
Początki pisania


Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 8


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
To jest mniej więcej tak jak chciałam. Dziękuję Smile


 

Forum MATLAB Strona Główna-> MATLAB
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

Statystyki forum:



Od dnia 08.06.2006 forum odwiedzano 37097661
Najwięcej użytkowników 266 było obecnych 19 Lutego 2015, Czw 7:03 pm

Aktualnie online:




Najnowsze posty na forum:
Znowu w zyciu mi NIE wyszło  (12 Lipca 2017, Sro 9:08 am)
kto hoduje myszoskoczki  (11 Lipca 2017, Wto 2:59 pm)
Pytanie o przekształcenie stringa w argument funkcji  (9 Lipca 2017, Nie 10:29 am)
Zadania na rozluźnienie  (6 Lipca 2017, Czw 10:08 pm)
Chciałabyście być żoną piłkarza?  (6 Lipca 2017, Czw 11:26 am)
FFT  (4 Lipca 2017, Wto 3:48 pm)
Pomoc przy odzczywaniu z pliku  (4 Lipca 2017, Wto 2:11 pm)
Buty pięciopalczaste  (2 Lipca 2017, Nie 7:43 pm)
Sygnał losowy, a szum  (2 Lipca 2017, Nie 5:14 pm)
Modalny regulator do przemieszczeni wózka suwnicy  (2 Lipca 2017, Nie 4:51 pm)
Twoje prawa:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum