Zaloguj się
Blog na Matlab.pl
Forum polskich użytkowników
 
UŻYTKOWNICY GRUPY PROFIL Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ
 



Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

rs232
Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Post Wysłany: 21 Listopada 2006, Wto 1:20 pm Temat postu: rs232 Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mnichv
Dość dobry pisarz


Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 53
Skąd: Ruda Śl


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
witam, mam problem z odebraniem sygnalu z rs232. wpisuje taki kod:
Kod:

s
= serial('COM1');
set(s,'BaudRate',1200);
serial('COM1')
fopen(s)
fprintf(s,'*IDN?')
out = fscanf(s)
fclose(s)
delete(s)
clear s
ale nie stety nic ciekawego nie dostaje. Zaczynam w RS'ie wiec prosze o pomoc, jakies linki albo kody wspomagajace Wink lub rzeczowe wyjasnienie mile widziane. Z gory dzieki


 

Post Wysłany: 13 Grudnia 2006, Sro 7:35 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Vieniava
Może pisać książki


Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 445
Skąd: Warszawa


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jeśli komunikujesz się z jakimś przyrządem (generator, odbiornik, miernik) to:
- sprawdz czy aby kabel nie jest scrossowany (tzn linie TD z RD)
- sprawdz dokumentacje przyrzadu z ktorym sie łączysz tam na pewno będzie opis ustawień RSa
- BaudRate i numer portu (COMx) to niewiele...
... trzeba określić jeszcze:
DataBits, Parity, StopBits a także kontrolę nad transmisją (softwar'owo/hardware'owo)

Jeśli komunikujesz z innym komputerem po RSie to jest to tzw. NULL MODEM to kabel powinien być scrossowany

Powodzenia
 

Post Wysłany: 25 Lutego 2015, Sro 9:25 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
tletheworst



Dołączył: 25 Lut 2015
Posty: 2


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
I read a very useful simplification can be used in everyday reality.


 

Post Wysłany: 2 Kwietnia 2015, Czw 10:20 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
lorak



Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 2


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Na pewno masz port 'COM1'? W moim laptopie są 3 porty USB oznaczone od 'COM3' do 'COM5'. Sprawdź to.


 

Post Wysłany: 14 Września 2015, Pon 9:23 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
1wjo
Początki pisania


Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 7
Skąd: Łódź


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Też wydaje mi się, że coś nie gra z tymi portami. I jak? Sprawdziłeś?


 

Post Wysłany: 2 Listopada 2016, Sro 4:54 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
fabbian44d



Dołączył: 02 Lis 2016
Posty: 3


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
No właśnie? Jak sobie z tym poradziłeś?



_________________
Medycyna estetyczna
 

Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

Statystyki forum:



Od dnia 08.06.2006 forum odwiedzano 36031497
Najwięcej użytkowników 266 było obecnych 19 Lutego 2015, Czw 7:03 pm

Aktualnie online:




Najnowsze posty na forum:
Zapis obrazu z scope  (23 Maj 2017, Wto 7:05 pm)
Brak funkcji tr3d  (23 Maj 2017, Wto 4:11 pm)
FFT Problem  (23 Maj 2017, Wto 1:12 pm)
Nienawidzę swojej pracy  (23 Maj 2017, Wto 9:52 am)
Modelowanie układu.  (21 Maj 2017, Nie 8:40 pm)
Małe poprawki  (21 Maj 2017, Nie 8:33 pm)
Matlab, a praca?  (21 Maj 2017, Nie 7:56 am)
NADZWYCZAJ nietypowy problem  (21 Maj 2017, Nie 2:14 am)
WYKRESY  (18 Maj 2017, Czw 4:26 pm)
Rysowanie wykresów  (18 Maj 2017, Czw 9:06 am)
Twoje prawa:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum