Zaloguj się
Blog na Matlab.pl
Forum polskich użytkowników
 
UŻYTKOWNICY GRUPY PROFIL Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ
 



Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

czy mozna Matlabem mierzyc sygnaly jak w LabView?
Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Post Wysłany: 25 Styczenia 2008, Pią 6:33 pm Temat postu: czy mozna Matlabem mierzyc sygnaly jak w LabView? Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
zwora
Pisze


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 26
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Witam

Czy Matlab daje mozliwosc pomiaru sygnalow z wykorzystanie karty muzycznej, podobnie jak LabView? Dzieki za odpowiedzi.


 

Post Wysłany: 26 Styczenia 2008, Sob 6:10 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mógłbyś sprecyzować? nie mam doświadnczeń z LabView i nie bardzo wiem na czym ten pomiar miałby polegać? tzn. czy chodzi Ci o zrzut sygnału wchodzącego na wejście karty dzwiękowej? czy jest on wykonywany w real-time??


 

Post Wysłany: 27 Styczenia 2008, Nie 11:33 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
zwora
Pisze


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 26
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Witam. Dzieki za odpowiedz. Chodzi mi o cos takiego jak wirtualny przyrzad pomiarowy, czyli pomiary jak przy wykorzystaniu karty pomiarowej, ale zamiast katry pomiarowej z wykorzystaniem karty muzycznej. Wiem, ze sa gotowe i darmowe programy do robiena pomiarow z wykorzystaniem karty muzycznej, ale ja bym wolal skorzystac z Matlaba. Moze jest jakis toolbox, ktory to umozliwia?


 

Post Wysłany: 6 Lutego 2008, Sro 10:34 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
arcziii
Początki pisania


Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 17


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Przylaczam sie tez do pytania. A jesli chodzi o labview to w jaki sposob uzyskac pomiary za pomoca karty muzycznej, gdzie mozna znalezc tego typu programiki obslugujace to?


 

Post Wysłany: 6 Lutego 2008, Sro 1:59 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Tak jak najbardziej jest to możliwe.
Wykorzystuje się do tego Data Acquisition Toolbox. Wszystko można znaleźć w dokumentacji do tego Toolboxa.
Tylko przypminam, że nie jest to akwizycja danych z rygorem czasu rzeczywistego (do tego trzeba by użyć: RTWT lub xPCTarget), ale z tego co wiem LabView nie ma nic wspólnego z czasem rzeczywistym.


 

Post Wysłany: 15 Marca 2008, Sob 5:00 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Vieniava
Może pisać książki


Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 445
Skąd: Warszawa


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Cytat:
ale z tego co wiem LabView nie ma nic wspólnego z czasem rzeczywistym

oj nie zgadzam sie! widziałem jak mój kolega rozwalał w LabVIEW np demodulację FSK na żywo z karty dźwiękowej (nawet skompilowane toto było do standalone app.) . I na dzień dzisiejszy uważam iż LAbVIEW (odpowiednik Simulinka) jest lepszy od Simulinka właśnie - żwawość działania, cena.
Ba nawet LabView akceptuje kod m - tzn mozna sobie oprogramować dowolny bloczek jako m-funkcję.
 

Post Wysłany: 17 Marca 2008, Pon 10:41 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ALE PRZECIEZ LABVIEW NIE JEST ODPOWIEDNIKIEM SIMULINKA!!!

Te dwa programy służą do dwóch odrębnych rzeczy. Labview to jest typowa pomiarówka, zresztą jego producent robi przede wszytskim karty pomiarowe, a ten program to tak przy okazji. Natomiast Simulink służy do symulacji układów dynamicznych (rozwiązywania równań różniczkowych i różnicowych) oraz automatycznej generacji kodu C z modeli (RTW), a pomiary to tak przy okazji robi (dokładnie odwrotnie niż LabView).


 

Post Wysłany: 12 Maj 2011, Czw 10:24 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
alicedong
Zbanowany


Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 4


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
że nie jest to akwizycja danych z rygorem czasu rzeczywistego (do tego trzeba by użyć: RTWT lub xPCTarget), ale z tego co wiem LabView nie ma nic wspólnego z czasem rzeczywistym..If you are looking for something new then you can watch The United States of Tara dvd set will bring another experience to u


 

Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

Statystyki forum:



Od dnia 08.06.2006 forum odwiedzano 35600838
Najwięcej użytkowników 266 było obecnych 19 Lutego 2015, Czw 7:03 pm

Aktualnie online:




Najnowsze posty na forum:
Jak symulować metodą Monte Carlo wartość oczekiwaną i  (26 Kwietnia 2017, Sro 3:08 pm)
Simscape - zmierzyc przeplyw masowy przez szczeline  (26 Kwietnia 2017, Sro 12:21 pm)
Miejsce zerowe  (24 Kwietnia 2017, Pon 7:36 pm)
Badanie rozkładu prawdopodobieństwa  (24 Kwietnia 2017, Pon 9:50 am)
zadanie z pętlami  (22 Kwietnia 2017, Sob 5:59 pm)
gęstoś mocy sygnału  (20 Kwietnia 2017, Czw 9:30 pm)
Wycięcie sygnału z pliku za pomocą skryptu.  (20 Kwietnia 2017, Czw 2:34 pm)
MATLAB potrzebuje pomocy w rozwiązaniu algorytmu  (18 Kwietnia 2017, Wto 5:51 pm)
MATLAB potrzebuje pomocy w rozwiązaniu algorytmu  (18 Kwietnia 2017, Wto 5:30 pm)
MATLAB potrzebuje pomocy w rozwiązaniu algorytmu  (18 Kwietnia 2017, Wto 4:37 pm)
Twoje prawa:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum