Zaloguj się
Blog na Matlab.pl
Forum polskich użytkowników
 
UŻYTKOWNICY GRUPY PROFIL Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ
 



Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

rs232
Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Post Wysłany: 21 Listopada 2006, Wto 1:20 pm Temat postu: rs232 Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mnichv
Dość dobry pisarz


Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 53
Skąd: Ruda Śl


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
witam, mam problem z odebraniem sygnalu z rs232. wpisuje taki kod:
Kod:

s
= serial('COM1');
set(s,'BaudRate',1200);
serial('COM1')
fopen(s)
fprintf(s,'*IDN?')
out = fscanf(s)
fclose(s)
delete(s)
clear s
ale nie stety nic ciekawego nie dostaje. Zaczynam w RS'ie wiec prosze o pomoc, jakies linki albo kody wspomagajace Wink lub rzeczowe wyjasnienie mile widziane. Z gory dzieki


 

Post Wysłany: 13 Grudnia 2006, Sro 7:35 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Vieniava
Może pisać książki


Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 445
Skąd: Warszawa


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jeśli komunikujesz się z jakimś przyrządem (generator, odbiornik, miernik) to:
- sprawdz czy aby kabel nie jest scrossowany (tzn linie TD z RD)
- sprawdz dokumentacje przyrzadu z ktorym sie łączysz tam na pewno będzie opis ustawień RSa
- BaudRate i numer portu (COMx) to niewiele...
... trzeba określić jeszcze:
DataBits, Parity, StopBits a także kontrolę nad transmisją (softwar'owo/hardware'owo)

Jeśli komunikujesz z innym komputerem po RSie to jest to tzw. NULL MODEM to kabel powinien być scrossowany

Powodzenia
 

Post Wysłany: 25 Lutego 2015, Sro 9:25 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
tletheworst



Dołączył: 25 Lut 2015
Posty: 2


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
I read a very useful simplification can be used in everyday reality.


 

Post Wysłany: 2 Kwietnia 2015, Czw 10:20 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
lorak



Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 2


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Na pewno masz port 'COM1'? W moim laptopie są 3 porty USB oznaczone od 'COM3' do 'COM5'. Sprawdź to.


 

Post Wysłany: 14 Września 2015, Pon 9:23 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
1wjo
Początki pisania


Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 7
Skąd: Łódź


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Też wydaje mi się, że coś nie gra z tymi portami. I jak? Sprawdziłeś?


 

Post Wysłany: 2 Listopada 2016, Sro 4:54 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
fabbian44d



Dołączył: 02 Lis 2016
Posty: 3


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
No właśnie? Jak sobie z tym poradziłeś?



_________________
Medycyna estetyczna
 

Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

Statystyki forum:



Od dnia 08.06.2006 forum odwiedzano 35001509
Najwięcej użytkowników 266 było obecnych 19 Lutego 2015, Czw 7:03 pm

Aktualnie online:




Najnowsze posty na forum:
Porównianie wykresów w środowisku matlab i simulink  (24 Marca 2017, Pią 2:14 am)
Komunikat Struct contents reference from a non-struct array  (23 Marca 2017, Czw 9:06 pm)
Problem z zadaniem  (23 Marca 2017, Czw 6:53 pm)
Styczna do odpowiedzi skokowej  (22 Marca 2017, Sro 11:43 am)
Zadanie z Scilab. (Wykonanie skryptu.)  (21 Marca 2017, Wto 5:06 pm)
metody rozwiazywania rownan liniowych  (20 Marca 2017, Pon 10:19 pm)
Metoda Latin Hypercube Sampling  (19 Marca 2017, Nie 7:31 pm)
Kombinacje na zbiorach  (19 Marca 2017, Nie 11:48 am)
Wypełnianie macierzy wektorami  (18 Marca 2017, Sob 8:11 pm)
Zamodelowanie bloku metalowego  (18 Marca 2017, Sob 11:50 am)
Twoje prawa:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum