Zaloguj się
Blog na Matlablog
Forum polskich użytkowników
 
UŻYTKOWNICY GRUPY PROFIL Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ
 



Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Simulink i karta RT-DAC4/PCI
Forum MATLAB Strona Główna-> Simulink
Post Wysłany: 2 Styczenia 2012, Pon 7:27 pm Temat postu: Simulink i karta RT-DAC4/PCI Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Maxe
Może pisać książki


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Witam.
Mam pewien problem z akwizycją danych za pomocą karty RT-DAC4/PCI.
Chcę zbudować program w Matlabie/Simulinku, dzięki któremu będę mógł podać na jeden z pinów wyjścia analogowego (oznaczonego jako CN2) sygnał skoku jednostkowego lub sinusoidalny generowany za pomocą tej karty.
Sygnał wyjściowy (powiedzmy u) po przejściu przez pewien układ ma być sczytany. Czyli program również musi sczytywać dane z innego (np. drugiego pinu złącza CN2) np. oznaczony y.
I tutaj moje pytanie:
W jaki sposób zrealizować w Simulinku taki sygnał u oraz jak zebrać sygnał y.


 

Post Wysłany: 3 Styczenia 2012, Wto 10:03 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
fraktal
Może pisać książki


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 744


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
[1] - zapoznaj się ze specyfikacją karty , w ktorej powinieneś opis sterowników i dospępnych funkcji i komend dla karty. powinieneś również sie zoriętowac czy matlab /simulink ma biblioteki dla tojego typu karty (jezeli jest to sprzęt NI - to napewno)

to akwizycji danych jest specjalny toolbox , na początek powinieneś sie potrafić skomunikować ze swoja kartą , a dopiero potem przejsć do konfigurowania parametrów pracy.



_________________
teoria drgań,teoria sterowania,regulacjia,regulatory dyskretne ,modelowanie numeryczne
 

Post Wysłany: 3 Styczenia 2012, Wto 10:35 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Dla karty RT-DAC4 nie jest wymagany Data Aquisition czy inne Toolbox'y, bo drivery (odpowiednie bloczki) do tej karty dostarcza bezpośrednio producent. Powinieneś dostać od niego płytę z ich własnym toolbox'em i przykładami.


 

Post Wysłany: 4 Styczenia 2012, Sro 8:12 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Maxe
Może pisać książki


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Chciałbym na wyjście karty podać sygnał sinusoidalny, ale co 1 sekundę chciałbym aby częstotliwość wzrastała o pewną wartość powiedzmy o 10 Hz, aż do wartości 10kHz.
Chciałem to zrobić przy użyciu bloczka ramp i gain, ale nie wyszło.
Jak w bloczku matlab fcn napisać taką funkcję generującą przebieg takiej sinusoidy?


 

Post Wysłany: 4 Styczenia 2012, Sro 8:33 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Nie używaj Matlab Fcn, bo ten bloczek nie jest wspierany do generacji kodu i nie użyjesz go w RTWT (lub RT-CON, nie wiem czego używasz).
Syganł, o którym piszesz można wygenerować bloczkiem Chirp, ewentualnie Embedded MATLAB Function.


 

Post Wysłany: 4 Styczenia 2012, Sro 8:40 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Maxe
Może pisać książki


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mówimy o tym samym bloczku chyba w wersji 2011a nazywa się MATLAB Function. I własnie w nim nie mogę sobie poradzić z konstrukcją funkcji, która generowałaby taki sygnał.


 

Post Wysłany: 5 Styczenia 2012, Czw 10:50 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
do bloczka musisz wpuścić sygnał czasu (bloczek chyba clock, w kształcie zegara) np. pod nazwą t i użyć funkcji sin w postaci:

y = sin(2*pi*f*t + phi);

gdzie f to zadana częstotliwość, a phi ewentualne przesunięcie fazowe


 

Post Wysłany: 5 Styczenia 2012, Czw 12:41 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Maxe
Może pisać książki


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ok, ale co z częstotliwością f? Żeby rosła do określonej wartości w tym czasie podanym z clocka? Mam ja wpisac poprost f=[0:40000000]; ?


 

Post Wysłany: 5 Styczenia 2012, Czw 11:11 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
no ale ten bloczek jest wywoływany raz na jeden takt symulacji,
musisz użyć zmiennej typu persistent i inkrementować co krok symulacji

w helpie jest masa przykładów


 

Post Wysłany: 6 Styczenia 2012, Pią 4:12 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Maxe
Może pisać książki


Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dlaczego przy wyższych (+ 600 Hz) czestotliwosćiach dzieje się tak że amplituda maleje (jak w zalaczniku)


 

Post Wysłany: 6 Styczenia 2012, Pią 4:23 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
mpi
Site Admin


Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 272
Skąd: Kraków


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
strzelam, że chodzi o zbyt niskie próbkowanie i to nie amplituda spada tylko zbyt rzadko próbkujesz sygnał i wychodzą ci śmieci

powinieneś zastosować twierdzenie Shanona-Kotielnikowa, częstotliwość próbkowania układu powinna być około 10x większa niż maksymalna częstotliwość generowana w układzie


 

Forum MATLAB Strona Główna-> Simulink
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

Statystyki forum:



Od dnia 08.06.2006 forum odwiedzano 46774211
Najwięcej użytkowników 266 było obecnych 19 Lutego 2015, Czw 7:03 pm

Aktualnie online:




Najnowsze posty na forum:
Glow {S02E10} ogladaj online napisy PL 2x10 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 5:09 pm)
Glow {S02E09} ogladaj online napisy PL 2x09 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 5:08 pm)
Glow {S02E08} ogladaj online napisy PL 2x08 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 5:06 pm)
Glow {S02E07} ogladaj online napisy PL 2x07 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 5:04 pm)
Glow {S02E06} ogladaj online napisy PL 2x06 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 5:01 pm)
Glow {S02E05} ogladaj online napisy PL 2x05 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 4:57 pm)
Glow {S02E03} ogladaj online napisy PL 2x03 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 4:54 pm)
Glow {S02E02} ogladaj online napisy PL 2x02 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 4:53 pm)
Glow {S02E01} ogladaj online napisy PL 2x01 CDA/Zalukaj  (18 Czerwca 2018, Pon 4:49 pm)
Tunezja vs Anglia (Mundial 2018) Gdzie Obejrzeć Online?  (18 Czerwca 2018, Pon 4:42 pm)
Twoje prawa:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum