Zaloguj się
Blog na Matlab.pl
Forum polskich użytkowników
 
UŻYTKOWNICY GRUPY PROFIL Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ
 



Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

DAQ w matlabie
Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Post Wysłany: 19 Styczenia 2010, Wto 6:59 pm Temat postu: DAQ w matlabie Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
fraktal
Może pisać książki


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 744


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Poszukuję informacji na temat wykorzystania matlaba w akwizycji danych z karty pomiarowej - ale z wykorzystaniem bibliotek języka C . Mam biblioteki w języku C obsługujące kartę pomiarową - lecz nigdzie niemoge znales dokladniejszych informacji o wykożystaniu funkcji napisanych w języku C ( C# ,C++) w matlabie.
Czy może ktoś z was miał do czynienia z podobnym problemem ?...

Kazda informacja bedzie mile widziana.


 

Post Wysłany: 19 Styczenia 2010, Wto 11:21 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
greg_vel_zip
Dość dobry pisarz


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 80


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
a powiedz mi w jakim formacie otrzymujesz dane. Bo pewnie kontrolujesz kartę przy pomocy mikrokontrolera programowalnego w C i dostajesz dane na RS232 (chyba że się mylę) to wtedy możesz dane sformatować do dowolnego formaty pliki, który Matlab przeczyta, chyba, że chcesz dane mieć online to wtedy mamy problem ale nie do końca bo załatwi to skrypt w pętli


 

Post Wysłany: 20 Styczenia 2010, Sro 6:44 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
fraktal
Może pisać książki


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 744


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mam zewnętrzną kartę na kartę USB , Zgadza sie co do tego ze w karcie siedzi któryś z najpopulatnieszych mikrokontrolerów.
do karty były dołączone boblioteki do LAbview , oraz biblioteki z funkcjami w jezyku dzieku ktorym mozliowe jest konfiguracja karty pomiarowej ,komunikacja z kartą i czytanie danych -i wlaśmnie te funkcje chciałbymwywolywać z poziomu matlaba.

niemogę znaleść informacji o wykożystaniu funkcji jezyka C ( C++) w matlabie - oczywisice pomijająć MEX - ale to akurat nie jest zbyt pomocne - gdyż niechcę pisac funkcji w matlabie - tylko zastosować te zalączone przez producenta karty pomiarowej.


 

Post Wysłany: 20 Styczenia 2010, Sro 2:11 pm Temat postu: Nietypowe wykorzystanie w Matlabie funkcji napisanej dla C Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
Jacek Konieczny
Może pisać książki


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 315
Skąd: Poznań


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Witam,

Aby wykorzystać funkcję napisaną dla języka C można posłużyć się następującą "sztuczką" :

1. Napisać w C program, który wywołuje ową funkcję ; program ten ma
być czymś w rodzaju "opakowania" dla owej funkcji i powinien być
napisany w taki sposób, aby wszelkie niezbędne parametry (
przekazywane następnie do funkcji ) pobierał z linii wywołania ; innymi
słowy program powinien być napisany "jak dla DOS-a"

2. Przekompilować ów program - "obudowę" :

Program.c --> Program.exe

3. Uruchomić ten program z poziomu Matlaba ( przy wykorzystaniu
funkcji `dos` lub funkcji `system` ), a następnie przechwycić
wynik zadziałania tego programu jako odpowiednią zmienną
łańcuchową.

doc dos

doc system

Obie funkcje zwracają ( jako łańcuch wynikowy ) "wynik zadziałania"
wywołanego programu.


Pozdrawiam

JK


 

Post Wysłany: 20 Styczenia 2010, Sro 7:27 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
 
AUTOR:
fraktal
Może pisać książki


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 744


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dziekuję za podpowiedz - doszukałem się materiałów dotyczacych wywolywania funcji i bibliotek języka C w matlabie :

http://www.mathworks.com/access/helpdesk/help/toolbox/eml/ug/brc3w65.html


 

Forum MATLAB Strona Główna-> Pomiary i testowanie
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat     Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

Statystyki forum:



Od dnia 08.06.2006 forum odwiedzano 36691869
Najwięcej użytkowników 266 było obecnych 19 Lutego 2015, Czw 7:03 pm

Aktualnie online:




Najnowsze posty na forum:
Przetwarzanie strumienia ASCII odebranego protokołem UDP  (24 Czerwca 2017, Sob 5:55 pm)
zamiennik funkcji smooth  (23 Czerwca 2017, Pią 1:30 pm)
Warto robić szkolenia?  (22 Czerwca 2017, Czw 8:40 am)
Rysowanie sygnałów Sygnały okresowe  (21 Czerwca 2017, Sro 6:52 pm)
Błąd przy inicjowaniu sieci LVQ  (21 Czerwca 2017, Sro 4:39 pm)
Czy wypada być z byłym chłopakiem przyjaciółki?  (21 Czerwca 2017, Sro 2:19 pm)
Artykuły o Matlab  (21 Czerwca 2017, Sro 9:46 am)
Czy wasz człowiek też jest dziwny?  (20 Czerwca 2017, Wto 1:59 pm)
Poprawianie matury to wstyd?  (20 Czerwca 2017, Wto 8:53 am)
Gdzie po szybką pożyczkę?  (17 Czerwca 2017, Sob 12:43 pm)
Twoje prawa:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum